piątek, 29 maja 2020

Muffiny bananowe

Czas na jakiś smaczny pomysł. Przepis jest bardzo prosty a efekt jeszcze lepszy.

Składniki (20 sztuk)

 - 2 średnie banany
 - 1/2 szklanki (125 ml) oleju roślinnego
 - 1 szklanka (250 ml) mleka
 - 1 jajko
 - 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
 - 2 szklanki (320 g) mąki
 - 2/3 szklanki (160 g) cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub 1/2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżka cukru wanilinowego)
 - 125 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

>    - Piekarnik nagrzać do *180 stopni C* (góra i dół). Formę na muffiny
>    wyłożyć 12 papilotkami.
>    - Banany obrać i rozgnieść widelcem (można dodatkowo skropić sokiem z
>    kawałka cytryny). Włożyć do miski.
>    - Dodać olej roślinny, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko
>    wymieszać rózgą.
>    - Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę
>    oraz przyprawę.
>    - Dodać posiekane orzechy (zachowując ok. 1/4 ilości do posypania na
>    wierzch). Teraz wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
>    - Wymieszane sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi składnikami i
>    delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się
>    składników (zaprzestać mieszania jak tylko zniknie sypka mąka).
>    - Ciastem napełnić papilotki, posypać odłożonymi orzechami i piec przez
>    ok. *30 minut*. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz