Składniki (20 sztuk)
- 2 średnie banany
- 1/2 szklanki (125 ml) oleju roślinnego
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
- 2 szklanki (320 g) mąki
- 2/3 szklanki (160 g) cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> - Piekarnik nagrzać do *180 stopni C* (góra i dół). Formę na muffiny
> wyłożyć 12 papilotkami.
> - Banany obrać i rozgnieść widelcem (można dodatkowo skropić sokiem z
> kawałka cytryny). Włożyć do miski.
> - Dodać olej roślinny, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko
> wymieszać rózgą.
> - Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę
> oraz przyprawę.
> - Dodać posiekane orzechy (zachowując ok. 1/4 ilości do posypania na
> wierzch). Teraz wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
> - Wymieszane sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi składnikami i
> delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się
> składników (zaprzestać mieszania jak tylko zniknie sypka mąka).
> - Ciastem napełnić papilotki, posypać odłożonymi orzechami i piec przez
> ok. *30 minut*. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub 1/2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżka cukru wanilinowego)
- 125 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
- 1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub 1/2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżka cukru wanilinowego)
- 125 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
> - Piekarnik nagrzać do *180 stopni C* (góra i dół). Formę na muffiny
> wyłożyć 12 papilotkami.
> - Banany obrać i rozgnieść widelcem (można dodatkowo skropić sokiem z
> kawałka cytryny). Włożyć do miski.
> - Dodać olej roślinny, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko
> wymieszać rózgą.
> - Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę
> oraz przyprawę.
> - Dodać posiekane orzechy (zachowując ok. 1/4 ilości do posypania na
> wierzch). Teraz wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
> - Wymieszane sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi składnikami i
> delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się
> składników (zaprzestać mieszania jak tylko zniknie sypka mąka).
> - Ciastem napełnić papilotki, posypać odłożonymi orzechami i piec przez
> ok. *30 minut*. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz