czwartek, 28 maja 2020

Już pRawie połowa maja.

A jak maj to liteRka R jak RabaRbaR!
PRoponujemy dRożdżówki z RabaRbaRem i kRuszonką.
NajpieRw pRzygotuj składniki:
  • 50gR mąki,
  • 50 gR cukRu,
  • 40 gR masła.
Z tych składników będzie kRuszonka. Zagnieć ciasto na kRuszonkę i odstw je do
lodówki. A w tym czasie pRzygotuj:
  • 250 ml mleka,
  • 100gR cukRu,
  • 30 gR dRożdży,
  • 520 gR mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki cukRu waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 80 gR masła.
Wykonanie:

Z tych składników wyRób ciasto, odstaw do wyRośnięcia w ciepłe miejsce na ok.
1 godzinę.
    Następnie z Rozwałkowanego ciasta ufoRmuj kRążki. Na śRodku każdego
kRążka zRób wgłębienie i ułóż w nim pokRojony na 0,5 cm kawałki, RabaRbaR
dociskając mocno palcami. BRzegi dRożdżówki posmaRuj białkiem a wieRzch
posyp kRuszonką.
Piecz 30 minut w 190C.
RRRR Smacznego!!
Podane z kompotem z RabaRbaRu smakują wyśmienicie!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz