A jak maj to liteRka R jak RabaRbaR!
PRoponujemy dRożdżówki z RabaRbaRem i kRuszonką.
NajpieRw pRzygotuj składniki:
- 50gR mąki,
- 50 gR cukRu,
- 40 gR masła.
Z tych składników będzie kRuszonka. Zagnieć ciasto na kRuszonkę i odstw je do
lodówki. A w tym czasie pRzygotuj:
- 250 ml mleka,
- 100gR cukRu,
- 30 gR dRożdży,
- 520 gR mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cukRu waniliowego,
- 2 żółtka,
- 80 gR masła.
Wykonanie:
Z tych składników wyRób ciasto, odstaw do wyRośnięcia w ciepłe miejsce na ok.
1 godzinę.
Następnie z Rozwałkowanego ciasta ufoRmuj kRążki. Na śRodku każdego
kRążka zRób wgłębienie i ułóż w nim pokRojony na 0,5 cm kawałki, RabaRbaR
dociskając mocno palcami. BRzegi dRożdżówki posmaRuj białkiem a wieRzch
posyp kRuszonką.
Piecz 30 minut w 190C.
RRRR Smacznego!!
Podane z kompotem z RabaRbaRu smakują wyśmienicie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz