piątek, 19 czerwca 2020

Wiosenne paczki.

 W ramach warsztatów kulinarnych zapraszamy rodziców wraz z dziećmi do wspólnego wykonania" Pączuszków z serków homogenizowanych"
Szybkie, niezawodne, delikatne i... bardzo proste w wykonaniu!

Składniki na pełny duży talerz:*

    - 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  - 3 jajka
   - 1,5 szklanki mąki pszennej
   - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - olej do głębokiego smażenia

Dodatkowo:

   - drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g
   cukru 2 łyżeczki cynamonu)

 Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem.

 W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru.

 Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze.
 Smacznego :-).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz