piątek, 5 czerwca 2020

Drożdżowy baranek

Zaproście mamę lub tatę do wspólnej zabawy w kuchni, a efekt tej zabawy ozdobi Wasz stół.

Zróbcie  drożdżowego baranka.

Składniki:

  • Masło(40g)
  • Świeże drożdże (40g)
  • Mąka (500g)
  • jajka (2 szt)
  • Cukier (100g)
  • Sól (1/2 łyżeczki)
  • rodzynki (2 szt)
  • Mleko (200g)

Do dzieła:

Z ciepłego mleka, cukru, masła ,drożdży, mąki, soli i 1 jajka wyróbcie ciasto.

Pozostawcie je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.

Po tym czasie uformujcie z ciasta dwa wałki, mniejszy i większy. Podzielcie je na kilka mniejszych części. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia i to na niej stwórzcie baranka.

Z mniejszego kawałka uformujcie: owalną główkę, po jej prawej i lewej stronie umieśćcie podłużne zakręcone kawałki ciasta jako rogi, z 4 kawałków zróbcie nóżki i z ostatniego kawałka ogonek. Z większego wałka ciasta uformujcie 25 kuleczek i poukładajcie je obok siebie (tak jak na zdjęciu poniżej) to będzie tułów. Na koniec w uformowaną główkę wciśnijcie rodzynki jako oczka.

Baranka odstawcie ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do temp. 180°C. A na koniec przed włożeniem do piekarnika, baranka posmarujcie rozkłóconym jajkiem.

Baranek powinien być gotowy po 25 min.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz