Zróbcie drożdżowego baranka.
Składniki:
- Masło(40g)
- Świeże drożdże (40g)
- Mąka (500g)
- jajka (2 szt)
- Cukier (100g)
- Sól (1/2 łyżeczki)
- rodzynki (2 szt)
- Mleko (200g)
Do dzieła:
Z ciepłego mleka, cukru, masła ,drożdży, mąki, soli i
1 jajka wyróbcie ciasto.
Pozostawcie je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.
30 min.
Po tym czasie uformujcie z ciasta dwa wałki, mniejszy
i większy. Podzielcie je na kilka mniejszych części. Blachę do pieczenia
wyłóżcie papierem do pieczenia i to na niej stwórzcie baranka.
Z mniejszego kawałka uformujcie: owalną główkę, po jej
prawej i lewej stronie umieśćcie podłużne zakręcone kawałki ciasta jako rogi, z
4 kawałków zróbcie nóżki i z ostatniego kawałka ogonek. Z większego wałka
ciasta uformujcie 25 kuleczek i poukładajcie je obok siebie (tak jak na zdjęciu
poniżej) to będzie tułów. Na koniec w uformowaną główkę wciśnijcie rodzynki
jako oczka.
Baranka odstawcie ponownie do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na 10 minut. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do temp. 180°C. A na
koniec przed włożeniem do piekarnika, baranka posmarujcie rozkłóconym jajkiem.
Baranek powinien być gotowy po 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz