"Latające naleśniki"- zapraszamy dzieci i ich Rodziców do kuchni, aby pokazać jak ważne są produkty, które uzyskujemy od zwierząt wiejskich. Drogie dzieci dobrze wiecie, że w piątki w przedszkolu jest słodkie danie obiadowe. Pomyślmy sobie, że jesteśmy z naszymi kolegami i kosztujmy pysznych latających naleśników.
Co nam potrzeba do "produkcji"?
- 1,5 szklanki "muuuu" mleka
- 1,5 szklanki wody (może być gazowana)
- 2 jajka od "koko" kurki
- 2 szklanki "śnieżnej" mąki
- szczypta soli i łyżka cukru dla smaku
- olej
- wyrzutnia naleśników czyli patelnia:)
Opis:
Wszystkie produkty łączymy w misce, mieszamy do wygładzenia ciasta (można skorzystać z miksera, jednak mieszanie to frajda dla dzieci), wlewamy masę na patelnie i smażymy kilka minut. Gotowe naleśniki dekorujemy owocami, konfiturami, serkami, rodzynkami, polewami, posypkami, cukrem pudrem, dżemami, orzeszkami uff sporo tego, a tak na prawdę wg własnego uznania.
Sma-czne-go!!
Wszystkie produkty łączymy w misce, mieszamy do wygładzenia ciasta (można skorzystać z miksera, jednak mieszanie to frajda dla dzieci), wlewamy masę na patelnie i smażymy kilka minut. Gotowe naleśniki dekorujemy owocami, konfiturami, serkami, rodzynkami, polewami, posypkami, cukrem pudrem, dżemami, orzeszkami uff sporo tego, a tak na prawdę wg własnego uznania.
Sma-czne-go!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz