piątek, 5 czerwca 2020

Muffinki jogurtowe

Drogie przedszkolaki, na pewno wiecie jakie mamy zwierzątka wiejskie i jakie pokarmy
otrzymujemy z ich hodowli.
Poproście rodziców o pomoc i poszukajcie w swojej kuchni produktów, które są od tych
właśnie zwierząt i wykorzystajcie je do zrobienia pysznych muffinek jogurtowych.
O to przepis.
Składniki na muffinki jogurtowe:
  •  160 g jogurtu naturalnego
  •  100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  •  200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
  •  170 g cukru do wypieków, najlepiej tego drobnego (1 szklanka)
  •  4 jajka
  •  1 płaska łyżeczka sody
  •  pół łyżeczki skórki cytrynowej
  •  szczypta soli

Muffiny jogurtowe krok po kroku.
1. W misce łączymy mąkę, sodę, cukier i sól.
2. W osobnej misce roztrzepujemy widelcem 4 jajka, dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę cytrynową.
3. Całość przesypujemy do jednej miski i mieszamy łyżką (bez miksowania, to ważne) aż składniki się połączą. Nie mieszamy w nieskończoność, tylko tak, aby się wszystko połączyło, bo inaczej przy super dokładnym i długi mieszaniu jest ryzyko, że babeczki wyjdą jak z gumy.
4. Uzyskaną masę masę przelewamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeśli macie piekarnik z termoobiegiem ten czas będzie krótszy, jeśli nie macie termoobiegu to będzie dłuższy, czyli bliżej 30 minut a nie 20.
Życzę smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz